SalesTech - Palocsay Géza interjú
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Share

Palocsay Géza interjú

Palocsay Géza interjú

2020-07-22

Mit tartasz a leginkább figyelmen kívül hagyott, de kulcsfontosságú üzleti kihívásnak jelen pillanatban?

Nagyon kevesen gondolkodnak az üzleti döntések hosszútávú hatásaiban. Azt látom, hogy mindent a pillanat és az extrán gyorsan változó trendek “imádata” hat át. Egy ilyen környezetben a józan, kiegyensúlyozott vállalatvezetés, csapatépítés és üzletfejlesztés az, ami a legnagyobb kihívás.

Milyen vezetővé kell válnunk, hogy egy ilyen időszakban is kövessenek minket a munkavállalóink?

A szükséges vezetői alapértékek nem változtak szerintem, akár COVID alatti, akár COVID előtti időszakról beszélünk. Talán egy kicsit felerősödött a stabilitás és biztonság iránti vágy és kiderült, hogy az önállósághoz a felelősség vállalása és viselése is kell. Úgy látom, ez sokaknál újdonságként hatott ebben a háborús helyzetben.

Aki eddig nem foglalkozott a saját vezetői képességeinek fejlesztésével, és szervezeti problémákkal küzd ma is, hogyan álljon neki a válság kezelésének?

Sokszor szoktam felhozni azt a repülős példát, amit felszállás előtt mutatnak. Először az anyuka veszi fel az oxigénmaszkot és utána jön a gyerek. Vagyis amíg a vezető nincs rendben és nem végezte el a saját házi feladatát, addig a szervezettel sem fog tudni mit kezdeni. A vezetői példamutatás nem lehet csak egy üres hashtag jel mögé bújtatott buzzword. Meg kell tölteni tartalommal.

Milyen átalakulásokat látsz ma az üzleti életben, üzleti kultúrában?

A szervezetek többségénél a COVID az igazság pillanatát hozta el. Kiderült, mennyire stabil az üzlet, mennyire stabil a vállalati kultúra, és az ígéretek mögött milyen fedezet található. Ráadásul nagyon valószínű, hogy nem egyfordulós volt ez a meccs, ami még inkább a felszínre fogja hozni a problémákat ott, ahol eddig esetleg sikerült a szőnyeg alá söpörni. Az egymással folytatott üzleti kapcsolatok is megmérődnek. Aki most jól teljesít és partnerként, közösen gondolkodva igyekszik vinni a mindennapokat a szolgáltatóival és megrendelőivel, az nemcsak nyertesként fog kijönni a mostani helyzetből, hanem hosszútávon is jelentősen emeli a B2B márkaértékét a cégének.

Hogyan tartod a kapcsolatot egy karantén időszakban azokkal, akik a saját életedben fontosak? Lehet helyettesíteni a mindennapi személyes interakciókat digitálisokkal?

Átmenetileg lehet virtuálisan üzletet és kapcsolatokat is fenntartani, de ebben a kérdésben tradicionalista hozzáállást képviselek. Hosszútávon az emberi kapcsolatok és kötődések ereje nem fenntartható, az új kollégák beépítése, kötődésük kialakítása pedig nehezen érhető el.

Mire van ma a legnagyobb igény az üzleti életben?

Ugyanarra, mint korábban: kölcsönös előnyökre, együttműködésre és bizalomra.