SalesTech - G. Nagy Balázs interjú
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Share

G. Nagy Balázs interjú

G. Nagy Balázs interjú

2019-06-26

2019-ben melyek a meghatározó trendek az értékesítésben?

Véleményem szerint az értékesítés egyre komplexebb folyamat. Valójában sokkal kevésbé termékértékesítésekre lesz szükség, jóval inkább egyfajta konzultatív támogatásra az értékesítő részéről, aki egy adott problémakörre helyes választ tud adni a megfelelő megoldási csomagok kidolgozásával. Elavulttá válik az a megközelítés, hogy egy darab terméket valamilyen paraméter szerint értékesítünk. Gondoljunk csak az online kereskedelemre, már ruhapróba sincsen. Ha ismerem a jellemzőket, tudom mi a termék vagy a szolgáltatás, beikszelem és megveszem. Akár pénzügyi termékek tekintetében, de lehet szó például az emberi erőforrásról is; azonnal, mégpedig online akarom. Türelmetlenek vagyunk már egy értékesítési tárgyalás lebonyolításához is. Azonban, ha van egy komplex problémám és erre van egy partnerem is, aki hajlandó velem együtt dolgozni és megoldást keresni, akkor arra már szánok időt és energiát. Emellett a digitális forradalmat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen kulcsfontosságú, hogy online hozzá lehessen férni a termékekhez és ezzel fel lehessen gyorsítani a vásárlást. Ebben az esetben az időfaktor a legfontosabb!

Tényleg felforgatja az értékesítési piacot a technológia? Ha igen, akkor milyen tekintetben?

Igen, minden tekintetben. Termék oldalról is egyfajta evolúció megy végbe, maga a technológia válik a termékké. Ha megnézzük a Skype árazási metódusát, vagy a Google hatását a reklámpiacra, vagy az AppStore hozzáállását a technológiai változásokhoz, ezek mind teljes mértékben átalakítják vásárlási szokásainkat. Másik oldalról a technológia, mint értékesítési csatorna az időtényezőt és a földrajzi távolságokat szünteti meg a végletekig.

Mitől lesz tartósan sikeres az ügyfélélmény?

Nevezhetjük műhelytitoknak is, de véleményem szerint nem száz százalékosan elégedett ügyfelekre van szükség, jóval inkább megfelelően elégedett ügyfelekre. Angolul ez így hangzik: reasonably satisfied customer. Fontos, hogy az ügyfélnek legyen rám szüksége, hogy az én általam nyújtott szolgáltatásokat vagy termékeket igénybe vehesse. Ha jó az ügyfélszolgálatom, és a vásárló is nagyon elégedett, de ennek ellenére azért időről időre fel kell keresnie az ügyfélszolgálatot, akkor létre tudok hozni egy kapcsolatot vele. Értékesítő oldalról tekintve az a fontos, hogy magamnál tudjam tartani a vásárlót, hogy tudjak róla. Mindemellett folyamatos fejlesztésre is van szükség a termékem szempontjából, hogy mindig az ügyfelem igényeihez szabhassam azt. Be kell vonni őket ebbe a folyamatba, nélkülük már nem működik ez. Mindent mérni és elemezni kell.

Milyen új skillekre van szükség az értékesítésben?

Egy szó van a fejemben a téma kapcsán: multidiszciplinaritás. Ez minden, amire itt szükség van.

Mi a hatékony sales management titka?

Azt kell megérteni, hogy a vállalatok és az emberek már nem versenyképesek akarnak lenni, hanem gazdagok. Ehhez a fajta gazdagsághoz kell hozzájuttatnia a sales-esnek az ügyfeleit. Ez bizony ráragad magukra az értékesítőkre is. Az, hogy ezt időben, pénzben, szabadidőben vagy bármi másban mérjük, egyéni. Ezt meg kell adnunk a sales csapatunknak is és az ügyfeleinknek is. Ez nem feltétlenül pénz, jóval inkább egy érzés. Ha ez sikeres, akkor gördülékeny lesz a management.