SalesTech - Dulkai Miklós interjú
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Share

Dulkai Miklós interjú

Dulkai Miklós interjú

2020-08-14

Mit tartasz a leginkább figyelmen kívül hagyott, de kulcsfontosságú üzleti kihívásnak jelen pillanatban?

A vírus megjelenésével a globális üzleti környezet jelentősen megváltozott és várhatóan egyre gyorsabban alakul majd át. Ehhez a változáshoz kell a lehető legjobban alkalmazkodniuk az üzleti szereplőknek. Meggyőződésem, hogy az lesz a nyertes, aki előre képes gondolkodni, és stratégiai, szervezeti, operatív szempontból is képes változtatni a megszokott rutinokon. A változás azonban kívül van a komfortzónán, és a legnagyobb üzleti kihívásnak az ebből való kilépést tartom. Nagyon sokan a megszokás rabjai, márpedig, aki nem mer váltani, azt gondolom, jó eséllyel lemarad ebben a szituációban.

Milyen vezetővé kell válnunk, hogy egy ilyen időszakban is kövessenek minket a munkavállalóink?

A vezetőnek inspirálnia kell a munkavállalóit ahhoz, hogy azok kövessék őt. A változás időszakában különösen megnyerő egy eltökéltséget, nyugalmat sugárzó és érthető stratégiát kommunikáló vezető. Ez nem egyszerű, különösen válsághelyzetben, ezért a reziliencia fejlesztése kulcsfontosságú tényező. Lehet a komolyabb változásokat is tisztán, érthetően és mellébeszélés nélkül kommunikálni. Lehet a rossz piaci hírekre is higgadtan reagálni. A munkatársaknak a hitelesség és a kiszámíthatóság különösen fontos érték. Az a vezető, aki ennek megfelelően él együtt a változással és kommunikál, könnyebben eléri, hogy kövessék.

Aki eddig nem foglalkozott a saját vezetői képességeinek fejlesztésével, és szervezeti problémákkal küzd ma is, hogyan álljon neki a válság kezelésének? A legfontosabb, hogy lépjen egyet hátra, és nézzen jól körül a környezetében. A szervezeti, vagy működésbeli problémákra többnyire ott a megoldás az orrunk előtt, azonban ezeket hajlamosak vagyunk nem észrevenni a mindennapi mókuskerékben. Az alapos helyzetértékelés, tényfeltárás egy végtelenül logikus és szisztematikus folyamat. A gyakorlatban kötelező, hogy ez megelőzze a stratégiaalkotást, és a majdani válságkezelés lépéseit. Különben borzalmas kapkodás alakul ki, amely csak ront a helyzeten. Az sem baj, ha mindez nem megy egyedül, többnyire a külső szakértő igénybevétele természetszerű katalizátora a sikeres átalakulásnak és válságmenedzsmentnek.

Milyen átalakulásokat látsz ma az üzleti életben, üzleti kultúrában?

Mindenekelőtt sokkal gyakoribbnak és minőségibbnek érzem az üzleti szereplők között zajló párbeszédeket. A LinkedIn egyre elterjedtebb itthon is, a járványhelyzet miatt pedig sokkal komfortosabban használja a többség az online videós megoldásokat. Jó látni azt, hogy nem üres titkolózás, hanem nyílt és őszinte eszmecserék alakulnak ki az üzleti szereplők között. Az egyes cégek válságra adott válaszai, stratégiaváltásai, belső átszervezései és a munkatársakkal való bánásmódja kézzelfoghatóbb és transzparensebb. Mindez számomra azt is jelenti, hogy a hosszú távú bizalom és megbízhatóság nagyságrendekkel fontosabb tényezőkké válnak az üzletben, mint a múltban bármikor.

Hogyan tartod a kapcsolatot egy karantén időszakban azokkal, akik a saját életedben fontosak? Lehet helyettesíteni a mindennapi személyes interakciókat digitálisokkal?

Természetszerűleg semmi nem tudja pótolni a személyes interakciókat. Komolyabb és elhúzódó karantén időszakban ez igazán ki tudja kezdeni az egyes embereket. Szerencsére a tavaszi időszak alatt, úgy érzem, jól tudtuk ellensúlyozni az online eszközök adta lehetőségekkel ezt az űrt. Talán mennyiségre több alkalommal és akár több emberrel is sikerült jól kapcsolatot létesíteni. Az üzleti környezetben pedig, azt gondolom, sok esetben bebizonyosodott, hogy még hatékonyabbak is tudtunk lenni, mint személyesen. Karantén nélkül, egészségben, a tapasztaltakat továbbfejlesztve hiszem, hogy ez a tapasztalat is előnyünkre válik majd hosszú távon.

Mire van ma a legnagyobb igény az üzleti életben?

Önzetlen, segítőkész, egymásra odafigyelni tudó szakemberek közötti szakmai kapcsolatok kialakulására. Jól tudom, hogy a változás és a válsághelyzet a munkatársak és a vezetők túlnyomó részére blokkolóan hat. A tudás megosztása, egymás meghallgatása, a kölcsönös segítségnyújtás enyhítheti ezt a helyzetet, és segíthet előrelépni, vagy akár talpra állni azok számára is, akik komolyabb problémákkal szembesültek a közelmúltban.