SalesTech - Dr. Orosz András interjú
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Share

Dr. Orosz András interjú

Dr. Orosz András interjú

2020-08-17

Mit tartasz a leginkább figyelmen kívül hagyott, de kulcsfontosságú üzleti kihívásnak jelen pillanatban?

Az értékesítésben fel kell ismerni azokat az új szereplőket, akik eddig nem tartoztak a core versenytársak közé, de a fogyasztók a döntéseikben velünk együtt értékelik az ő szolgáltatásaikat, megoldásaikat is. “Fel kell emelnünk a fejünket” és szétnézni, kik vannak/lettek körülöttünk.

Mik azok a tanulságok, amiket a válság elejéről érdemes magunkkal vinni a jövőre nézve?

Kritikus szerepe van a transzparens (az információkat széles körben megosztó), konzisztens (mindenki felé ugyanazt képviselő), hiteles (egyrészt kellően szakmai, másrészt a tetteinkkel szinkronban lévő), emberi (dilemmákat, bizonytalanságokat is felvállaló) kommunikációnak.
Egy válságban még erősebbé tesz egy csapatot, ha kellően diverz, azaz sokfajta és különböző készség, képesség, tudás, tapasztalat tud kollaborálni.
Egy válságot sokkal inkább lehetőségként kell megélni és hosszútávon jelentősen profitálni belőle (pénzügyileg, humán szempontból is).

Mik azok az eszközök, legyenek azok folyamatok, rendszerek vagy szoftverek, amelyek a leghasznosabbnak bizonyultak járvánnyal kapcsolatos válság kezelésében?

Digitális platformok az információ fenntartásáért és megosztásáért, komoly/nagyon szakmai információmegosztás, megbeszélés és inkább social/nem csak szakmai chat.
Rendszeres napi strukturált catch-up call, hogy mindenki hozzáférjen minden stream fontos híréhez.

Ha visszaemlékszel 2008-ra, mi kellett ahhoz, hogy sikeresen túléljük a válságot akkor?

Az tudja sikeresen kezelni a helyzetet, aki nem esik pánikba, hanem higgadtan és határozottan irányítja a cégét.
Az fog nyerni, aki a legtöbbet invesztálja abba, hogy megértse a fogyasztóit és ennek a folyamatába bevonja az értékesítőit is.
Aki ilyenkor kezdeményező és offenzív, az fogja a legnagyobbat ugrani a versenytársaihoz képest.
A legtöbbet ilyenkor látsz és tapasztalsz a csapatodról, pozitívakat és negatívakat egyaránt, ezeket a tapasztalatokat használd, vond le a megfelelő következtetéseket, még gyorsabban, mint korábban, akkor is, ha az nem fájdalommentes.

Kik azok az emberek, akikre ma a legjobban támaszkodhatunk a cégünknél?

Két dolgot emelnék ki a számtalan közül: akiknek a legnagyobb az ownership-e, illetve akik megfelelő emberi értékekkel rendelkeznek, abban szilárdak és úgy is cselekszenek.

Véleményed szerint kik lesznek a valódi nyertesek a járvány végeztével?

Lásd 4. Pont :) Kiegészítve azzal, hogy a járvány egy apropó arra, hogy a fogyasztók felé az értékeinket, megközelítésünket, erőfeszítéseinket, üzeneteinket még erősebben tudjuk eljuttatni, hisz ilyenkor mindenki sokkal szenzitívebb ezekre. Relatív rövid idő alatt a fogyasztók “újraértékelnek” minket, a percepcióépítést fel lehet gyorsítani. A nyertesek pedig azok lesznek, akik nem a pillanatnyi haszon rövid távú realizálására, hanem a fenntartható, hosszú távon érvényes értékteremtésre koncentrálnak.

Köszönjük a válaszokat!