SalesTech - Bükkösy Ádám interjú
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Share

Bükkösy Ádám interjú

Bükkösy Ádám interjú

2020-08-10

Mit tartasz a leginkább figyelmen kívül hagyott, de kulcsfontosságú üzleti kihívásnak jelen pillanatban?

Az innovációt. Az innováció mindig is a hazai és a regionális cégek egyik legnagyobb kihívása volt, de az elmúlt időszak világosan rámutatott arra a lemaradásra, mely különösen a nyugat-európai cégekkel összehasonlítva tűnik igazán kirívónak. Az innováció az egyik alapfeltétele annak, hogy a vállalatok új üzleti modelleket vezessenek be válaszul a megváltozott piaci és felhasználói elvárásokra. Új üzleti modelleket pedig napjainkban szinte lehetetlen bevezetni a digitális transzformáció adta lehetőségek kiaknázása nélkül. Ezzel szemben sok, különösen kkv vállalat számára a digitális átalakulás a Zoom vagy más felhő alapú megoldások bevezetését jelenti, a tényleges lehetőségekkel még mindig csak kacérkodnak. Kiváló példa erre egyik ügyfelünk, a Gap, az utcai ruházatairól ismert híres divat márka. A válság során villámgyorsan ismerték fel, hogy farmernadrágra kevésbé, sokkal inkább maszkokra lesz szükség a vírus tombolása során. Az igazi lehetőség ráadásul a b2b értékesítésben rejlett, hiszen a klasszikus értékesítési csatornákra (üzletek, bevásárlóközpontok stb.) nem lehetett számítani. A Gap a lehetőséget felismerve villámgyorsan állt át maszkok gyártására és kezdte el azt egy teljesen új b2b webshopon keresztül más vállalatok számára értékesíteni. Mindennek alapja az az innovatív szemlélet volt, mely elengedhetetlen a hatékony működéshez és a hosszútávú fennmaradáshoz.

Milyen vezetővé kell válnunk, hogy egy ilyen időszakban is kövessenek minket a munkavállalóink?

Értékalapú és értékvezérelt vezetővé. Ahogy Albert Einstein mondta: „Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.” Ha az alapértékek rendben vannak, a többi jön magától.

Aki eddig nem foglalkozott a saját vezetői képességeinek fejlesztésével, és szervezeti problémákkal küzd ma is, hogyan álljon neki a válság kezelésének?

Itt az ideje visszalépni és újragondolni, hogy vajon milyen alapértékek mentén éljük a mindennapjainkat és gondolkozunk, mint vezető. Hogy vajon milyen értékek mentén szeretnénk a csapatunkat és a cégünket vezetni? A Salesforce alapértékei például a bizalom, az ügyfelek sikeressége, az innováció és az egyenlőség. Minden üzleti döntés során ezeket az értékeket vesszük alapul, ezek mentén hozzuk nem csak a stratégiai, de a taktikai szintű döntéseket is.

Milyen átalakulásokat látsz ma az üzleti életben, üzleti kultúrában?

Az árazási stratégia továbbra is az egyik legfontosabb tényező egy cég életében, de számtalan tanulmány, illetve a saját, személyes tapasztalataim alapján is megerősíthetem, hogy az ügyfélélmény, amit a teljes fogyasztói vagy ügyfél életciklus során (marketing, értékesítés, ügyféltámogatás, megújítás stb.) tapasztalunk, sokkal inkább meghatározó tényező. Magyarul, olcsónak lenni nem stratégia, ettől még nem lesznek az ügyfeleink boldogabbak. Ehhez azonban (legalább) két dolog szükséges: egy, hogy egy bizonyos cégméret felett a vezetők már ne a megérzéseikre, hanem az adatokra alapozzák a döntéseiket. Kettő, hogy egy teljes, ún. 360 fokos képet láthassanak az ügyfeleikről, mely során az életciklus minden fázisába betekintést nyerhetnek. Erre alapozva aztán ott és akkor tudunk értéket teremteni az ügyfelünknek, ahol az igazán számít.

Hogyan tartod a kapcsolatot egy karantén időszakban azokkal, akik a saját életedben fontosak? Lehet helyettesíteni a mindennapi személyes interakciókat digitálisokkal?

Nagyon nehezen, de hálás vagyok a digitális eszközöknek, hogy legalább így kapcsolatban maradhatok a családommal és barátaimmal Magyarországon. Mivel Dublinban élek, ezért az elmúlt pár hónapban csak virtuálisan találkoztam a szüleimmel. Nem ugyanaz, mint személyesen, de mindig igyekszem a dolgok jó oldalát nézni: egészségesek és biztonságban vagyunk.

Mire van ma a legnagyobb igény az üzleti életben?

Egy kézfogásra. Persze átvitt értelemben, bár lassan szó szerint is. A remény, hogy hamarosan újra kezet rázhatunk valakivel, akiben igazán megbízunk. Erre van leginkább szükségünk.